ŞAHSİYET

Şükür diyorum artık bizim de Dünya standartlarına uygun bir dizimiz oldu. Bir dizide aradığım unsurlardan “intikam” ve “vicdan” Şahsiyet ’de çok iyi işlenmiş. Bron, Broadchurch, Forbrydelsen, Trapped dizilerine benzettim. Tek fark Agah Bey’in birden çok kişinin katili olması. Bir cinayet olur ve bütün toplum bu cinayetin bir parçasıdır. Bunun hesabını soracak insan, öldürmeyi sevecek, zeki olacak, kendine ait bir öldürme stili oluşturacak ve anlaşılmayacak derecede (polis değilse) ateşli silah kullanımına hakim olacak. Bir çok dizide olmayan bir şey fark ettim bu arada. Neden öyle rastgele ölen insanın hikayesi anlatılmıyor. Bu öldürmesi insanların cenazesi nasıl kılınıyor mesela, onun intikamını alacak insanlar neredeler, acaba hiç mi sevenleri yok bunların, niçin nasıl ve neden öldürüldüğünü araştırmıyorlar. İlk seri katil hikayemiz “Şahsiyet” hakkındaki düşüncelerim için buyurun.

Hakan Günday: En büyük alkışı Günday hak ediyor. İyi bir romancı olduğu su götürmez bir gerçek. Boş boş bakışmalar yok, senaryo da gözle görülür bir hata yok. İlk başlarda Nevra ile Agah Beyoğlu arasında başka bir bağ olduğunu düşünmüştüm. Değilmiş. Artık Hakan Günday’dan yeni hikayeler beklemeli. Bu arada bir çok yerde Dizinin Günday’ın romanından uyarlandığı yazıyor. Öyle bir şey yok. Tamamen baştan yaratılmış bir senaryo. Son bölümde gözümüze iliştirilen Şule Gürbüz’ün Kambur kitabının da hikayemizle ilgisi yok.

Haluk Bilginer: Dizi başlandığında ısrarla ‘senaristi iyi bir romancı, izleyin’ dediysem de birçok arkadaş Haluk Bilginer referansıyla izledi diziyi. Önerdiğim herkes izledi ve hepsiyle dizinin muhabbetini yaptık. Agah Beyoğlu karakteri Bilginer’e ne kadar yakışmış. Yakın arkadaşı Nazif’i öldürme sahnesi çok başarılıydı. Türkiye’den binlerce oyuncu var ama Haluk Bilginer bir tane. Türk dizi ve sinema sektörünü heyecanlandıran sanatçıların başında gelecek hep.

Onur Saylak: Daha önce “Daha” filminde beraber çalışmışlardı Hakan Günday’la. O film de gayet başarılıydı. Ekşisözlük’te birlikteliklerinin devam edeceğini söylemişti. Heyecanla bekliyoruz.

Feza Çaldıran: Büyük alkışı hak edenlerden biri de dizinin görüntü yönetmeni Feza Çaldıran. Neon ışıkların kullanılmasıyla oluşan harika görüntüler, Netflix vari sahneler ve hava çekimleri ile çok başarılı bir iş çıkarmış.

Ethem Cem – Enes Özenbaş: Trailer’ı dizinin artılarından. Diziyi izledikçe farklı anlamlara bürünen bir çok trailer olmuş. Beynimizden vücudumuza nüfus eden hatırlatma baloncukları olarak düşündüm ben. Bu baloncuklar sırtımızda birikip “kambur’a” dönüşecek.

Müjde Ar: İntikamını alan tek kişi Müjde Ar. Türk erkeklerine kafayı cama kıstırmak neymiş gösteriyor. Özellikle yazılmış bir sahne olarak düşünüyorum.

Cansu Dere – Şebnem Bozoklu – Deva – Köpek Öldüren: Dizinin kötü kısmı bu dört maddeden oluşuyor. Cansu Dere’yi oyuncu olarak karşımıza çıkarmalarında art niyet görüyorum, Şebnem Bozoklu’nun rol yapamayışı fena, Deva ve Köpek Öldüren hikayelerinin kasıntı ve gereksiz oluşu. Olmasaymış da olurmuş.

Ateş Arbay: Duvardaki rahmetlileri hatırlamak için yazılmış iyi bir karakter. Oyuncu abimiz de çok iyi oynamış.

Kambura: Bildiğimiz Gölyazı burası. Yabancı dizilerde bir cinayeti o şehirle bağdaştırmak hikayeye güzellik katıyor. Yüzlerce kez “Kambura” adını duyuyoruz.  Cinai işlerde mekan ismi kullanılmalı. Kesin bilgi.

Netflix: Dizi Netflix’te yayınlansaydı çok daha iyi yerlerde olacağını düşünüyorum. Çünkü dizi “Netflixvari”.

Gerçek Olaylar: Dizi bitirdikten sonra atıf yapılan gerçek olaylara baktım. Ucu bucağı yok. Dizinin ilk hatırlattığı N.Ç. olayı en bilineni.

Dizi genel itibariyle Türk dizilerinden kat kat üstün. Muhteşem bir senaryo mu var karşımızda hayır. O kadar çok mantığa uymayan anlatılar var ki şaşarsınız. En az 100 tane hata var bu dizi de. Çok kötü oyunculuklar var. Ben bir hikayeye kapılınca sorgulama yapmıyorum. Daha çok sonunun nereye bağlanacağınız merak ederek izledim. Bu tarz dizi daha önce izlemiştim. Cinayetin nedeni o bölge de yaşayan herkestir. Akrabalar, polisler, sapıklar, arkadaşlar, eli kanlı öldürmesi kolay mafya tipleri, zenginler ve devlet. Bunları bir araya getirince sizinde anlatacak bir hikayeniz olacaktır.

Şahsiyet bu zamanların en iyi yapımı diyorum. Ve ısrarla izlemenizi öneriyorum. Dizinin başkahramanı Reyhan’ın şarkısını Nesrin Sipahi’den dinleyelim.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir